Restauracje przyjazne dzieciom – czy warto na to postawić?

Na rynku gastronomicznym istnieje spora konkurencja, dlatego trzeba czymś się wyróżniać, aby przyciągnąć klientów. Każdy z restauratorów ma inny przepis na sukces w tej branży. Jednym z dobrych i sprawdzonych rozwiązań jest ukierunkowanie działań na najmłodszych klientów.

Jeszcze do niedawna wyjście z dziećmi do restauracji lub kawiarni było nierealne, ponieważ spotykał na nas brak odpowiednich miejsc czy przygotowania specjalistycznych kącików dla najmłodszych. Coraz więcej rodziców szuka przytulnych miejsc, w których mogą coś zjeść z całą rodziną. Najczęściej chcą wybrać się tam, gdzie mogliby odpocząć, nie stresować się, że ktoś będzie na nich krzywo patrzył. Niektóre restauracje ukierunkowane są typowo na najmłodszego klienta. Oznacza to, że znajduje się tam specjalny kącik z zabawkami czy bajkami. Jednak nie wszystkie punkty gastronomiczne mogą pozwolić sobie na taką ofertę. Wówczas powinni spełnić, chociaż podstawy w postaci fotelika dla dziecka czy możliwości podgrzania butelki z mlekiem. Dużym powodzeniem wśród rodziców cieszą się restauracje, w których znajduje się opiekunka, które może zająć się gromadką dzieci. Wówczas rodzice mogą skupić się na rozmowie i serwowanych posiłkach, a nie muszą martwić się o bezpieczeństwo swoich pociech.Często w karcie pojawia się specjalne menu dla najmłodszych smakoszy, które jest wynikiem połączenia ulubionych potraw dziecięcych z dbałością o najwyższą jakość przygotowania. Rodzice bardzo mocno zwracają uwagę na takie elementy i tym kierują się przy wyborze restauracji.

Utrzymanie się na rynku gastronomicznym wymaga ciężkiej pracy i zaangażowania. Należy pamiętać, że najważniejsi są klienci, dlatego tworząc ofertę restauracji powinniśmy uwzględnić ich potrzeby i oczekiwania.



Dodaj komentarz